Recomandari muzicale generale

Cursurile de muzica, fie ca vorbim de lectii de pian, lectii de chitara, lectii de violoncel, lectii de canto, lectii de vioara, lectii de saxofon, lectii de flaut, de oboi sau lectii de educatie muzicala pentru prescolari, se adreseaza tuturor celor care isi doresc sa isi faca o imagine despre muzica in general si despre tehnicile de producere a sunetului, despre armonie, interpretare sau ritm.

De cate ori pe saptamana pot veni la cursurile de instrument/voce?

Scoala de Muzica Boem Club recomanda minim doua lectii de instrument/canto pe saptamana, in vederea asimilarii optime a cunostintelor muzicale. Desigur, daca nu exista timpul necesar, se poate face o singura lectie de instrument/canto pe saptamana, insa trebuie sa se aiba in vedere faptul ca se va progresa intr-un interval de timp mai scurt.

Nu este recomandat sa se frecventeze lectiile de muzica mai putin de o data pe saptamana deoarece cursantii pot uita foarte usor ceea ce au invatat la lectia anterioara, in acest caz progresul fiind aproape insesizabil, mai ales daca nu se studiaza acasa.

Daca nu am instrument muzical propriu, cum pot studia?

  1. Pot veni la sediile Boem Club sa studieze
  2. Pot inchiria un instrument de la sediile Boem Club
  3. Pot cumpara un instrument de la Boem Club la preturi avantajoase

Care sunt elementele necesare pentru a putea invata sa cant la un instrument sau cu vocea?

Auzul muzical

Daca vorbim de auz muzical, o conditie necesara pentru a face muzica, trebuie sa stim ca exista doua tipuri de auz: auzul muzical innascut si auzul muzical dobandit.

Auzul muzical innascut reprezinta abilitatile muzicale cu care fiecare dintre noi ne nastem. Acesta difera de la o persoana la alta si este un tip de auz pe care fiecare il are in stare incipienta.

Auzul muzical dobandit este cel care se modeleaza de-a lungul vietii prin exercitii care fac parte din activitatea muzicala: reproducere de sunete si ritmuri, arpegii, etc.

Simtul ritmic

Atunci cand o persoana poate reproduce cu usurinta un anumit ritm se poate spune despre persoana respectiva ca are simt ritmic. La fel ca la auzul muzical, si simtul ritmic poate fi innascut sau dobandit de-a lungul vietii, prin exercitii ritmice.

De unde stiu ca am abilitati muzicale innascute?

Scoala de Muzica Boem Club ofera tuturor celor care doresc sa afle daca au inclinatii catre  muzica, posibilitatea de a face o testarea a abilitatilor muzicale. Aceste testari sunt sustinute de catre profesori cu experienta, care pot da un raspuns in cunostinta de cauza in ceea ce priveste auzul muzica si simtul ritmic.

Pot invata sa cant la un instrument desi sunt incepator?

Boem Club sustine si incurajeaza toti iubitorii si amatorii de muzica sa invete sa cante la un instrument sau cu vocea si nu credem in ideea de afon, asa cum multi spun despre ei ca sunt. Muzica reprezinta un proces de invatare ca oricare alta materie iar faptul ca o persoana nu poate reproduce anumite melodii si ritmuri nu inseamna ca este afon, ci doar ca nu are inca o educatie muzicala de baza, lucru care se poate realiza sub indrumarea unui specialist, a unui profesor de muzica.

Cat de repede pot progresa daca urmez cursuri de instrument/voce?

Un lucru foarte important de care trebuie sa se tina cont atunci cand vorbim de progresul in muzica, este diferentierea pe instrumente. Astfel, la anumite instrumente muzicale progresele sunt mai vizibile intr-un interval de timp mai scurt, asa cum e cazul pianului sau chitarei, in timp ce studiul unor instrumente pecum vioara, saxofonul sau violoncelul presupune un timp mai indelungat pentru a progresa.

Pentru a inlesni procesul de invatare, Scoala de Muzica Boem Club ofera posibilitatea tuturor cursantilor sai de a participa in mod gratuit, saptamanal, la wokshop-uri de dezvoltare a abilitatilor muzicale. Astfel, mare parte din componenta muzicala teoretica se transfera de la curs catre aceste workshop-uri, profesorul avand in acest fel posibilitatea ca la lectie sa se concentreze mai mult pe partea muzicala practica.

Ce pot invata in 8 lectii de instrument/voce?

In 8 lectii de pian cursantul va invata notiunile tehnice generale despre instrumentul pe care il studiaza, despre pozitia corecta la pian, modalitati de producere  a sunetelor, pozitionare notelor pe claviatura, precum si notiuni de baza despre citirea unei partituri din punct de vedere melodico-ritmic. De asemenea, in functie de progresul fiecarei persoane, in 8 lectii de pian se poate invata interpretarea unei piese simple.

In 8 lectii de chitara, la Boem Club cursantii invata pozitia corecta la chitara, pozitionarea notelor pe corzi, modalitati de producere a sunetului, precum si notiuni teoretic de baza de mana dreapta si interpretarea unei piese simple.

In 8 lectii de vioara cursantul invata initial cum sa tina corect vioara, sa cante corzi libere, cum sunt pozitionate notele pe pozitia intai, gestionarea corecta in producerea sunetului, precum si greutatea cu care se trage arcusul. De asemenea, se invata tehnici de relaxare si acomodare cu instrumentul astfel incat pozitia sa fie una lejera, comoda, nu incordata.

In 8 lectii de violoncel se invata pozitia corecta la instrument, cum se tine corect arcusul, corzi libere, care sunt notele in pozitia intai si exercitii de mana dreapta.

In 8 lectii de canto, indiferent ca vorbim de canto muzica usoara, populara sau canto clasic, se invata principiile de baza ale sunetelor din punct de vedere al tehnicii vocale si diferite exercitii de vocalize. De asemenea, se exerseaza pe o bucata muzicala aleasa de comun acord de catre profesor, impreuna cu cursantul sau.

De ce este utila educatia muzicala?

Muzica ne ajuta pe mai multe planuri, ne face mai atenti la detalii, mai sensibili si pe copii ii ajuta sa se dezvolte armonios la nivel mental si emotional. Asadar, educatia muzicala inceputa cat mai devreme este o componenta necesara formarii fiecarui om.

Studiul unui instrument ii ajuta pe adulti sa se relaxeze, sa iasa din cotidian si sa isi petreaca timpul liber intr-un mod cat mai frumos.

Pe copii, educatia muzicala ii ajuta sa isi dezvolte memoria, capacitatea de gandire, sa fie atenti si creativi si sa se relaxeze prin arta.

De la ce varsta se pot face lectii de muzica?

Scoala de Muzica Boem Club crede cu tarie in faptul ca muzica nu are varsta si daca ne dorim sa cantam, indiferent de varsta pe care o avem,  o putem face fara probleme. Asadar, lectiile de muzica de la Boem Club se adreseaza in egala masura tuturor persoanelor, incepand cu varsta de 3 ani si fara limita superiora de varsta, indiferent daca au avut sau nu o educatie muzicala anterioara.