De ce sa alegi lectiile de pian pentru copilul tau?

Martie 2016

Studierea unui instrument muzical a fost si ramane o alternativa buna atunci cand vorbim de alegerea unui nou hobby, iar cand vine vorba de instrumentele preferate de copii, cu siguranta pianul se numara printre cele mai indragite instrumente.

Deoarece traim in era automatizarii si a tehnologiei evolutive, tot mai multi copii isi petrec timpul liber jucandu-se cu diverse aplicatii video sau jocuri. Parintii trebuie sa constientizeze aportul benefic al studierii unui instrument asupra dezvoltarii emotionale a copiilor si sa isi indrume copiii catre muzica, sub toate formele sale. Astfel, pe viitor, micutii isi vor proiecta noua viata sociala prin intermediul experientelor traite in copilarie.

Beneficiile aduse prin studierea muzicii sunt uimitoare. Pe zi ce trece, oamenii de stiinta descopera conexiuni noi intre formarea si dezvoltarea sistemului nervos dar si a inteligentei emotionale prin intermediul sunetelor muzicale. Astfel, pianul este cu siguranta una dintre cele mai bune alegeri, pentru ca dezvolta rapid capacitatile cognitive ale copiilor, le modeleaza personalitatea, ii dezvolta creativ si le sporeste increderea in ei insisi.

O data cu lectiile de pian creste si nivelul de atentie pe o durata mai mare de timp, copiii prind curaj in actiunile proprii si traiesc impliniri armonioase prin reusitele actelor artistice realizate.

Un copil care alege sa studieze pianul la nivel de hobby nu trebuie totusi sa uite de importanta studiului de acasa. A studia la pian nu necesita un volum mare de exersare si implicit timpul efectiv petrecut la instrument va fi mic dar constant. Fie ca vorbim de prescolari sau de adolescenti, trebuie sa existe o ciclicitate a studiului individual. In functie de nivelul de cunostinte si de ceea ce se doreste a se realiza pe viitor, se poate studia zilnic, intre 10 – 15 minute sau la doua, trei zile. La varianta din urma se va creste minutajul la 25 – 40 de minute.

Varsta cea mai potrivita pentru inceperea studierii pianului este de 5-6 ani. Bineinteles ca media poate sa difere, in functie de dezvoltarea fizica si psihica a unui copil. Cu toate astea cel mai indicat este ca viitorii pianisti sa nu aiba mai putin de 4 ani.

Din punct de vedere fizic este importanta in studiul pianului maturitatea muschilor si a oaselor mainilor si a spatelui. Pozitia gresita la pian poate obstructiona dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale.

Pentru incepatorii care vor sa studieze pianul mai serios, sunt recomandate lectiile individuale, astfel incat profesorul sa isi poata concentra atentia asupra elevului. Lectiile de baza (primele 3,4 luni) sunt foarte importante si necesita o mai mare grija, atentie si comunicare speciala din partea profesorului. Relationarea dintre cursant – profesor se va realiza mult mai bine intr-o lectie individuala. Chiar daca si in studierea pianului vorbim despre notiuni de baza teoretice si practice predate identic oricarui cursant incepator, cursantii sunt unici si modul de predare va fi cu siguranta unic si pliat pe nevoile personale de intelegere a fiecaruia in parte.

Rezultatele apar mai repede si mult mai calitative la un copil care frecventeaza lectiile individuale de pian.

Pentru cei care vor sa faca lectii de pian de hobby, sunt utile si lectiile de pian de grup impreuna cu colegii, prietenii de aceeasi varsta, insa si lectiile ‚in familie’, care ii ajuta sa petreaca timp de calitate impreuna, facand o activitate inedita. Lectiile de pian in grup sunt ideale pentru introducerea in lumea pianului, dar totodata si pentru stimularea creativitatii, a comunicarii, socializarii si a dezvoltarii muzicale.

 

Unde poti lua lectii de pian in Bucuresti:

Scoala de Muzica Boem Club, cea mai mare scoala privata din tara, cu 3 sedii in 3 zone importante din Capitala si o echipa de peste 35 de profesori absolventi de Conservator, te asteapta indiferent de varsta si nivelul de cunostinte muzicale, de luni pana duminica, sa intri in atmosfera boema si sa inveti sa canti cu vocea sau la unul dintre urmatoarele instrumente: pian, vioara, chitara, violoncel, tobe, saxofon, clarinet, flaut.

©Boem Club

Date de contact Scoala de Muzica Boem Club:

 

Boem Club Alba-Iulia, albaiulia@boemclub.ro; 0735 641 594

Boem Club Razoare- Cotroceni, razoare@boemclub.ro; 0760 689 422

071 786 601 Boem Club Dorobanti, dorobanti@boemclub.ro; 0761 786 601

www.boemclub.ro

www.facebook.com/BoemClub